Het verschil maken: Met audio en tekst

Beste lezer,

Ik houd erg van hoorspelen, verdiepende podcasts en radio. Misschien omdat je dan tegelijkertijd nog een karweitje kan doen, zoals je administratie of wat opruimen. Maar vooral toch door de ruimte voor verbeelding, die er bij dit medium nog mogelijk is en door de stemmen van de voorlezer, presentator of geïnterviewde.

Andere plaats en andere tijd

Een tijdlang luisterde ik vooral in de auto naar Engelse hoorspelen. Ik reed dan vaak twee uur door het donker naar het noorden van het land. De reis werd dan bijna letterlijk, een aangenaam of spannend vertoeven op een andere plaats en soms ook in een andere tijd. Achteraf kan ik zeggen, dat niet zozeer de inhoud van het verhaal, maar de sfeer ervan en de stem van de voorlezer mij vooral zijn bijgebleven.

Creëren van een wereld

Zo is het ook met podcasts en radio, naar mijn idee vooral in de latere uren en het weekend. Een onderwerp spreekt je aan of niet, maar uiteindelijk gaat het om de 'wereld' die gecreëerd wordt. Of het nu om succes of poëzie gaat.

Muzikale tekst schrijven

Kijken we nu naar het proces van schrijven, dan heb je vaak een stem in je hoofd die de zinnen formuleert en opleest. Daar hoort een bepaalde intonatie bij. De vraag is natuurlijk in hoeverre de lezer ‘hoort’ wat is opgeschreven! Je probeert te communiceren met de lezer zonder toon, dus de noten moeten uit de tekst spreken. Een soort van muzikale tekst, die soms de verbeelding een kans geeft en soms juist klip-en-klaar is.

Maak het verschil!

"Het verschil maken! Met audio en tekst" als audiofragment

Een fijne dag gewenst!